Serie 'Even voorstellen..'

Deel 10 van de serie 'Even voorstellen..', waarin een aantal mensen zich voorstellen, hun motivatie delen om deel te nemen aan het netwerk en vertellen op welke wijze zij daar een hele belangrijke bijdrage aan leveren. Deze week Judith Houtsma.

Het netwerk Kind&NAH wil de kwaliteit van zorg voor kinderen met niet-aangeboren hersenletsel verbeteren. De ambitie is optimale kwaliteit van leven die bijdraagt aan betekenisvolle uitkomsten voor het kind en omgeving, zo dicht mogelijk bij huis. Daaraan werken heel veel mensen mee. In de serie 'Even voorstellen..' stellen een aantal mensen zich voor, delen hun motivatie om deel te nemen aan het netwerk en vertellen op welke wijze zij daar een hele belangrijke bijdrage aan leveren.

Vandaag is het de beurt aan Judith Houtsma, projectleider Kind & NAH bij Esdégé-Reigersdaal

Binnen de doelgroep NAH bevinden zich naast kinderen uiteraard ook veel volwassenen. Maar die volwassenen hebben lang niet altijd als volwassene hersenletsel opgelopen. Judith Houtsma weet dat als geen ander. “Juist omdat ik zelf veel met volwassenen met NAH in aanraking kom, ken ik de gevolgen. Vaak lopen mensen al hun halve leven met NAH en de gevolgen daarvan rond. Daarom zet ik mij graag in voor het Netwerk, om alles uit de kast te halen om NAH zo vroeg mogelijk op het spoor te komen en ervoor te zorgen dat de kinderen passende ondersteuning krijgen.” Judith gaat daarbij op casusniveau te werk als een echte regelaar. “We willen als Netwerk maatwerk bieden, maar er zijn relatief weinig mensen die met de doelgroep NAH werken. Ze zijn niet heel bekend en staan ook niet op een website. Ik zoek dus die personen die op het juiste moment de juiste zorg bij een bepaald kind kunnen bieden. Dat vergt veel bellen en regelen. Ik gebruik daarbij mijn eigen netwerk als startpunt en uiteindelijk hoop ik dan bij de juiste zorgprofessional uit te komen die kan helpen. Vaak is dat na meerdere telefoontjes en in een ander deel van de regio. Het vergt dus veel geduld en soms ook overredingskracht.”

Judith vindt het fijn om zich voor het Netwerk in te zetten, maar in het begin baalde ze af en toe ook wel. “Ik vind het vervelend dat we gewoon nog niet op iedere vraag een antwoord hebben. Bijvoorbeeld over het aantal aanmeldingen, de soorten behandeling of over de kosten. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat we die vragen duidelijk kunnen beantwoorden. Zo kan het Netwerk gericht de juiste zorg bieden.” Judith zou het ook mooi vinden als het aantal organisaties binnen het Netwerk nog licht groeit. “In sommige provincies is simpelweg tekort aan zorg voor kinderen met NAH. Een betere dekking zou helpen. Zo kunnen we een gedetailleerde sociale kaart neerzetten waarmee kinderen de juiste zorg op het juiste moment krijgen. Maar het aantal organisaties moet ook weer niet teveel groeien want dan verliezen we misschien het overzicht. Het fijne is nu juist dat ik schakel met mensen die ik allemaal persoonlijk ken. De lijnen zijn kort en we weten elkaar gemakkelijk te vinden. Dat gevoel moeten we wel behouden.”

Volgende week stelt Geeke Blenk zich voor!

Contact Informatie
Wij helpen je graag! Stel ons je vraag en wij antwoorden binnen 5 werkdagen. Natuurlijk ontvang je in je inbox een bevestiging van ontvangst als je het contactformulier hebt ingevuld.
Contact