Brains Ahead! is een onderzoek naar activiteiten en participatie bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 18 jaar met licht traumatisch hersenletsel (LTH). Na het LTH kunnen de onzichtbare klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid, geheugenproblemen, prikkelverwerkingsproblemen, ervoor zorgen dat een kind minder goed mee kan doen aan activiteiten die hij of zij voorheen wel altijd deed, op school of in de sociale omgang. Het Brains Ahead! onderzoek bekijkt het effect van een nieuwe behandelmethode, een psycho-educatieve interventie, voor deze doelgroep.
Uit het onderzoek is gebleken dat psycho-educatie effectiever blijkt dan de reguliere zorg om diverse klachten na Licht Traumatisch Hersenletsel bij kinderen en jongeren op de lange duur te voorkomen. Psycho-educatie kan het beste plaats vinden in een face-to-face gesprek binnen 4 weken na het doorgemaakte letsel. De psycho-educatie bestaat uit het geven van gestandaardiseerde informatie over mogelijke consequenties van het hersenletsel, prikkelgevoeligheid, belasting en belastbaarheid en over het hervatten van activiteiten. Deze informatie wordt aangevuld met gepersonaliseerde informatie over specifieke symptomen die het kind ervaart en gepersonaliseerde adviezen rondom hervatting van activiteiten en participatie, rekening houdend met de persoonlijke situatie en de doelen van het individuele kind.
Meer informatie voor professionals is te vinden in deze handleiding:
Specifieke klachten bij kinderen en jongeren na LTH
Informatiemappen zijn hier te vinden:
Informatiemap voor jongere 6-12 jaar
Informatiemap voor jongere 12-18 jaar
De overige materialen van de interventie zijn beschikbaar via de coördinator van het hersenletselteam in uw regio en kunnen worden opgevraagd via het EHL (EHL@maastrichtuniversity.nl).